Élelmiszer függöny
A tudatosabb egészségért



A tej magas vitamin- és ásványi anyag tartalma csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, 1 pohár kalóriaértéke pedig csak 2 db almáénak felel meg, ráadásul, aki tejet iszik, annak teljesítő képessége is növekszik.

Miért teljesít jobban, aki tejet iszik?

Dietetikusok a tejet elsősorban kiemelt immun- és csonterősítő hatása miatt javasolják fogyasztani. Az emberi szervezet ugyanis legkönnyebben a tehéntejből jut a csontokat építő kalciumhoz, mert a fehérje, a kalcium, a D vitamin, a foszfor, a tejzsír és a tejcukor csak a tejben található meg együtt, a megfelelő arányban.

„A tej egészségügyi hatásai közé tartozik, hogy csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések, az elhízás, a 2-es típusú diabétesz, a magas vérnyomás és a zsíranyagcsere betegségek kockázatát” – mondta Miháldy Kinga, az OÉTI dietetikusa. „Magas és optimális kalcium, fehérje, foszfor valamint A-, D-, E-, B1-, B6-, B9- és B12 vitamin tartalma miatt napi 0,5 liter tej vagy ezzel egyenértékű tejtermék fogyasztását ajánljuk az egészséges táplálkozáshoz” – tette hozzá a dietetikus.

Több mint 8.000 éve iszunk tejet. A tejfogyasztás kezdetét régészeti leletek alapján történészek i.e. 6000 környékétől, Törökország területéről datálják. Rendszeres tejfogyasztók azonban a vonaldíszes kerámia kultúra területén éltek, a mai Magyarország, Ausztria és Szlovákia térségében. Világátlagban a Föld lakossága fejenként 33 liter tejet fogyaszt évente, nem csupán országonként, de földrészenként is jelentősen eltérő mértékben.



Vissza az ételekhez